De sport:

Tractorpulling is een sport waarbij met een tractor een zware sleepwagen, over een baan van 110 meter, zo ver mogelijk getrokken moet worden. Deze sport is in 1977 overgewaaid uit de USA naar Europa en bestaat uit diverse klassen waarin gestreden wordt. In de 40 jaar dat de sport in Europa is, heeft het een enorme technische evolutie doorgaan.

De motoren die nu gebruikt worden overschrijden soms de 3000 PK (!) en sommige toptractoren beschikken over 4 van dergelijke motoren. De aandrijving moet dit vermogen ook kunnen overbrengen waardoor speciale constructies en materialen toegepast moeten worden.

Het spreekt voor zich dat het bouwen en onderhouden van dit soort toptractoren de nodige investeringen met zich meebrengen. Vaak gaan achter deze topteams grote bedrijven schuil of het gaat om teams die in de loop der jaren steeds verder doorgegroeid zijn en op tijd gemoderniseerd hebben.

De NTTO (Nederlandse Truck- en Tractorpulling Organisatie) is aangesloten bij de overkoepelende organisatie, de European Tractor Pulling Committee (ETPC).

De NTTO weet dat je ook in deze tak van sport nieuwe instroom met minder kapitaal nodig hebt.

Om dit te verwezenlijken is in 2013 onder andere de Light two wheel drive klasse in het leven geroepen. Naar het voorbeeld van de grotere broer: de Two wheel drive klasse.

Het ontstaan van de Light two wheel drive klasse:

Carpulling is ook een vorm van tractorpulling, waarbij niet met tractoren wordt gereden maar met auto’s.

Een groot aantal teams zijn vanuit Autotrek Full Pull overgestapt naar de NTTO. Deze lege plaatsen werden in de laatste jaren niet opgevuld waardoor er een tekort aan deelnemers in de carpulling organisatie ontstond.

In 2012 werd na 24 jaar het laatste wedstrijdseizoen bij Autotrek Full Pull gereden waarna de stichting opgeheven werd. Daarmee viel in 2012 een ‘’instapklasse’’ voor de tractorpulling weg.

De teams Poison Ducky, Bad-News en Green Bullit uit de Special klasse van Autotrek Full Pull benaderde de NTTO om een betaalbare instapklasse binnen de organisatie te creëren.

In 2013 werd door de Poison Ducky in Oudenhoorn de eerste demo gereden voor de Light two wheel drive klasse waarna er in dat jaar nog meer volgde samen met de Green Bullit en Bad-News.

Inmiddels voldoet de Light two wheel drive aan het minimale aantal deelnemers voor een klasse binnen de NTTO.

De Light two wheel drive klasse:

De Light Two Wheel Drive deelnemers zijn door reglementen gebonden aan motorlimieten, waardoor het maximaal te bereiken motorvermogen rond de 800 PK ligt. Dit maakt het ook aanzienlijk gemakkelijker/voordeliger om de aandrijfcomponenten te ontwerpen. Het voertuig moet het uiterlijk hebben van een ooit in serie geproduceerde auto en mag ook niet verlengd worden. Met een gewicht van 1650 Kg hoeft er niet echt op de kleintjes gelet te worden. Op deze manier is het al mogelijk om met een investering van rond de 10.000 euro een instap te maken in de professionele wereld van Tractorpulling.

De wedstrijden van de Light Two Wheel drive worden verreden voor de No Mercy sleepwagen. Dit is dezelfde sleepwagen die gebruikt wordt voor de Mini Unlimited klasse.

Voor meer informatie: www.lighttwowheeldrive.nl